Pàgines

dilluns, 4 d’abril del 2016

Classificació dels equinoderms

El fílum dels equinoderms comprèn les següents classes.

Asteroïdeus (estrelles de mar): Equinoderms amb un disc central d’on surten cinc braços acabats en punta. El cos és aplanat i flexible. Tenen capacitat de regenerar-se a partir d’un tros de braç si conserva una porció del disc central. Moltes són carnívores i s’alimenten de mol·luscs,crustacis, anèlids, equinoderms, pòlips i fins i tot peixos petits. Quan s’alimenten de bivalves, abracen la presa enganxant els peus ambulacrals sobre les valves i estiren d’elles constantment utilitzant els peus ambulacrals en relleus, com a onades. Fan una força d’uns 1.300g. En una mitja hora, els músculs abductors del bivalve es fatiguen  es relaxen. Quan les valves s’han obert una mica, l’estrella evagina el seu estómac i el fica dins el bivalve, envoltant les parts toves i iniciant la digestió. Quan acaba, retrau novament l’estómac.
 

Ofiuroïdeus (ofiures): Són els equinoderms amb més espècies i els més abundants. Tenen un disc central més o menys arrodonit amb cinc braços articulats coberts d’espines. Es mouen pel moviment dels braços que es belluguen dos a dos actuant el braç lliure com a ancoratge. Són animals discrets, amb fototropisme negatiu. S’amaguen a esquerdes de dia i són més actius de nit. Són filtradors i detritívors (s’alimenten de petites partícules). Amb es capacitat regeneradora que les estrelles de mar.
 

Equinoïdeus (eriçons de mar, eriçons irregulars, dòlars de mar): Es desplacen amb les espines dèrmiques que es mouen com si caminessin. Distribuïts per tots els mars del món. Els eriçons de mar prefereixen fons rocallosos mentre que els eriçons irregulars i els dòlars de mar, fons sorrencs. Tenen un aparell masticador anomenat llanterna d’Aristòtil on s’uneixen unes dents. S’alimenten d’algues i de matèria orgànica que raspen amb les dents. Els dòlars de mar viuen en mars tropicals.

 

Holoturoïdeus (holotúries o cogombres de mar): Són els equinoderms més estranys. Amb el cos en forma de cogombre, són tous i s’arrosseguen pel fons marí o s’hi enterren. Poc actius, es belluguen amb els peus ambulacrals o per contraccions del cos. Disposen de tentacles extraïbles amb una mucositat per atrapar partícules orgàniques de les que s’alimenten.


Crinoïdeus (lliris de mar): Viuen subjectes al substrat (són sèssils). Amb forma de flor o de copa,amb braços llargs en un nombre de 5, 10 o 20. Són filtradors; capturen partícules orgàniques amb els braços i utilitzen els peus ambulacrals per transportar-les fins a la boca.